Piriformis Sendromu Nedir?
Piriformis kası kalçada derine yerleşmiş ve uyluğun dışa doğru dönmesinden sorumlu kasımızdır. Bu kasın içerisinden siyatik sinir geçmektedir. Piriformis Sendromu ise bu kasın çeşitli nedenlerle siyatik sinir üzerine baskı yapmasıyla oluşan kas iskelet sistemi problemidir.
Piriformis Sendromu’nun iki çeşidi vardır. Birincil Piriformis Sendromu, anatomik varyasyondan yani kasın ve sinirin kişiden kişiye farklılık göstermesinden kaynaklanır. Kişilerde %15 oranında görülür.
İkincil Piriformis Sendromu ise makro travma, mikro travma veya bölgesel kan dolaşımının azalmasıyla kasın spazma (kramp) girmesiyle oluşur. Sendromların %50’sinden fazlasını oluşturur. Piriformis Sendromu kadınlarda erkeklerden 6 kat daha fazla görülür. En sık görülen belirti kuyruk sokumu çevresi, kalça ve beldeki ağrıdır. Bazı durumlarda ağrı uyluğun arkasına kadar yayılabilir. Piriformis sendromu olan kişiler bacak bacak üstüne atmada ve yokuş aşağı inmede ağrının arttığını ifade ederler.
Bacak arkasında ve ayaklarda uyuşma- karıncalanma, yürümede zorluk gibi belirtileri sebebiyle de bel fıtığıyla karıştırılabilir. 2-3 saatte bir kalça üzerine yapılan buz uygulaması enflamasyonu azaltarak ağrının hafiflemesine neden olur. Bununla birlikte yumuşak doku, kas ve eklem çevresinde dolaşımın artırılması ve gerginliklerin azaltılması prensipleri üzerine kurulu Manuel terapi teknikleri piriformis sendromunda hızlı bir şekilde sonuç alınmasını sağlar.
Piriformis kasındaki spazmı manuel terapi ile gidermek dolaşımın yeniden sağlanmasını, kalça ve beldeki ağrının azalmasını sağlar. Tedavi programı çevre eklemlerin mobilizasyonu, deri altındaki bağ dokusunun gevşetilmesi, piriformis ve çevre kasları germe ve kuvvetlendirme egzersizlerini de içermelidir.