Kalça eklemi, sürekli olarak yapılan yoğun hareketlere ve aşınma gibi durumlara karşı dayanıklı olan güçlü bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda uyluk kemiğinin leğen kemiğiyle birleştiği, vücudun en çok hareket eden eklemidir. Yuvarlak başlı uyluk kemiğiyle bu kemiğin yerleşeceği bir sokete sahip olan leğen kemiği, harekete imkan tanıyacak şekilde uyum içerisindedir. Leğen kemiğinin soket kısmını bir kıkırdak dokusu kaplar. Kıkırdaktan oluşan bu yastık yürüme, koşma gibi aktiviteler esnasında eklemleri sürtünmeye karşı korur.

Dayanıklı yapısına rağmen kalça eklemindeki bu kıkırdak dokusu; yapılan zorlayıcı hareketler, düşme, yaralanma veya ilerleyen yaş gibi nedenlerle yıpranabilir. Aynı zamanda kalça ekleminde düşme ya da kemik erimesi gibi nedenlere bağlı olarak kırıklar da oluşabilir. Bu durumlar kalça ağrısının en yaygın nedenleridir.

Kalça ağrısı her zaman ciddi bir soruna işaret etmez. Bazı durumlarda uzun süre boyunca sabit şekilde oturmaya veya yapılan ters bir harekete bağlı olarak da kalça kemiği ağrısı ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağrıların birçoğu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Fakat ağrı çok şiddetliyse veya birkaç hafta içerisinde iyileşmiyorsa, bir hekime başvurularak detaylı muayene ve radyolojik incelemeden geçilmelidir.

Kalça ağrısı olgularına bakıldığında birçoğunun yapılan ters bir hareket veya egzersiz esnasında eklemin fazla zorlanması gibi basit nedenlere bağlı olarak geliştiği görülür. Bu gibi durumlarda ağrıyı oluşturan etken genellikle tendonlardaki gerginlik veya yumuşak dokularda meydana gelen iltihaplanmalardır. Diğer sebepler şu şekilde sıralanabilir: Düşme veya kalçanın yaralanması, artrit, kalçada kırık ve çıkıklar, eklem iltihabı, burkulma, kasık fıtığı, kalça eklemi kıkırdağında yırtılma, tendon iltihabı, siyatik, kemiklere yayılım göstermiş ileri metastatik kanser vakaları, Legg-Calve-Perthes hastalığı, kemik iltihabı, kemik erimesi, eklem zarı iltihabı…

Kalça ağrılarında tedavi sürecinin ne şekilde planlanacağı ağrıya neden olan soruna göre belirlenir. Şikayete yol açan ağrıların hafifletilmesi ve ortadan kaldırılması için Manuel Terapi yöntemi ile çevre kas dokular gevşetilir ve kalça ekleminin yeniden hareketi kazanabilmesi için ekleme mobilizasyon yapılır.