Serebral Palsi (Beyin Felci) Nedir?

Serebral Palsi diğer adıyla beyin felci; gebelikte, doğum sırasında veya doğum sonrasında beynin çeşitli nedenlerle etkilenmesi sonucu ortaya çıkan kalıcı, ilerleyici olmayan bir bozukluktur. Beynin etkilenmesi ile ortaya çıkan bu duruma kas kasılmaları, duruş bozuklukları, hareketlerde yetersizlik, duyu, algı, iletişim problemleri eşlik eder.
 

Serebral Palsi çocukluk döneminde en sık rastlanan özürdür. Yapılan araştırmalar dünyada 1000 canlı doğumda 2-2,5 ; ülkemizde ise 1000 canlı doğumda 4,4 oranında serebral palsi vakası olduğunu göstermektedir . Serebral palsi oranının Türkiye’de yüksek olmasının sebebi ise;
 

·Akraba evliliklerinin fazla olması,

·Gebelikte geçirilen hastalıklar,

·Bebeklik dönemindeki ateşli hastalıklar,

·Doğum ve bebek bakımının yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır.
 

SerebralPalsi’nin nedenlerini ise %60 oranında gebelikte yaşanan problemler oluşturmaktadır. Daha sonra hamilelik döneminde ilaç ve sigara kullanımı, geçirilen enfeksiyonlar ve sistemik hastalıklar bebeğin gelişimini engellemektedir. Düşük doğum ağırlığı, erken doğum, zor doğum ve oksijensiz kalma da serebral palsinin en sık oluşma nedenleridir.
 

Serebral palsi ilerleyici olmayan bir bozukluktur. Ancak çocuğun gelişimi ve büyümesi devam ederken beyindeki hasarlı bölgenin gelişmemesi problemlerin büyümesine neden olur. Çocuğun hareketleri karmaşıklaştıkça örneğin, oturma, sıralama, yürüme, etkilenen beyin bölgesi çocuğun hareketlerine daha fazla engel olacaktır.
 

Beynin etkilenme bölgesine ve etkilenen alanın büyüklüğüne göre çocukta ortaya çıkan belirtiler farklılık gösterir. Buna göre klinik tablo bir vücut yarısında, sadece bacaklarda ya da hem kol hem de bacaklarda olabilir. Eğer etkilenen alan büyükse şiddeti daha fazla olur.
 

Serebral Palsinin tam teşhisi 2 yaşından sonra konulmaktadır. Ancak daha öncesinde riskli hikayesi bulunan bebekler tespit edilmeli ve 2 yaşına kadar düzenli takibi yapılmalıdır. Herhangi bir şüphe dahi varsa fizik tedaviye hemen başlanmalıdır. Çünkü 2 yaş öncesinde beynin kendini yenileme ve geliştirme özelliği çok daha fazladır.