Migren Nedir?

Migren ; zonklayıcı tarzda ve tek taraflı şiddetli başağrısı ile birlikte bulantı, fotofobi (ışığa karşı hassasiyet) ve/veya fonofobinin (sese karşı hassasiyet)  de eşlik ettiği tekrarlayan ataklar ile karakterize bir başağrısı türüdür. Ataklar 4 ile 72 saat arasında değişebilir. Hastaların üçte biri yakın bir zamanda baş ağrısının meydana geleceğinin sinyalini veren  geçici duyusal - motor bozukluk, görme ya da konuşma kabiliyeti bozukluğu olan bir aura hisseder.
 

Biochimica et Biophysica Acta (BBA) – Biomembranes, 2013’de  nörolojik kökenli bir hastalık olan migrenin  Avrupa’da kadınların % 17'si ve erkeklerin% 8'ini etkilediği ortaya koymuştur. Bununla birlikte 2017’de European Journal of Neurology ‘de yayınlanan bir çalışmaya göre ‘’Migren, dünya genelinde engelliliğin altıncı en yüksek nedeni olmakla birlikte üçüncü en sık görülen hastalık’’ olarak tanımlanmıştır.
 

Migrenin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Beynin kan damarları ve sinir iletimindeki kimyasal madde değişiklikleri sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. İkizler üzerinde yapılan çalışmalarda çevresel faktörlerin etkili olabileceği  ifade edilmektedir, fakat  bunu diğer epidemiyolojik yöntemlerle kanıtlayan yeterli çalışma bulunmamaktadır. Migren, kalıtsallık tahminleri% 50 gibi yüksek olan karmaşık bir genetik bozukluktur.
 

Uykusuzluk, öğün atlama, mevsim geçişleri, stres, depresyon, anksiyete, dıştan gelen duyusal uyarılar(parlak ışık, yüksek ses, keskin koku) , menstürasyon, hormon tedavileri, çikolata, eski peynirler, yağlı yiyecekler, portakal, domates, çiğ soğan, salam, sosis, fındık, alkollü içecekler gibi bazı yiyecek ve içecekler, aşırı kafein alımı migreni tetikleyen faktörlerden bazılarıdır.  2017 de European Journal of Neurology yayınlanan Peru’da yaşayan 2100 kişinin katıldığı bir çalışmada yüksek rakımda yaşamanın sadece migren görülme sıklığını değil aynı zamanda şiddetini  de arttırdığını bulmuştur. Aynı zamanda yüksekliği  1000 m'nin üzerinde olan yerlerde  yaşayanlarda,  % 31-63 oranında migrende  artışa yol açtığı ve başağrısı sıklık, süre ve yoğunluğunu etkilediği kanıtlanmıştır.
 

Biberiye ,  kuşdili otu, melisa otu migren tedavisi için bitkisel kürlerin yapımında kullanılmaktadır.