Temporomandibular Eklem Disfonksiyonu Nedir?
Temporomandibular(çene) eklem disfonksiyonu toplumda sıkça görülen fakat birçoğumuzun farkında olmadığı rahatsızlıklardandır. Çene eklemi, kaslar ve diğer yapıları içeren problemlerden oluşur. Yemek yeme, konuşma gibi fonksiyonların etkilenmesiyle kişinin günlük yaşamını etkileyen problemlere yol açmaktadır.
Temporomandibular eklem disfonksiyonu ile ilişkili problemlerden biri postürdür. Postüral etkilenimlerden dolayı açığa çıkan bu problemin takibinde fizyoterapistler ve diş hekimleri iş birliği içerisinde olmalıdır. Yapısal faktörler (çene kapanma problemi, diş problemleri, kemikteki patolojiler), travmaya bağlı faktörler, uyku düzensizliği, bruksizm(diş gıcırdatma), psikolojik faktörler(anksiyete, depresyon), stres, kişilik özellikleri temporomandibular disfonksiyonun açığa çıkmasına sebep olabilecek problemlerdendir.
Temporo mandibular eklem disfonksiyonunda kulak uğuldaması, baş ağrısı, kulak çınlaması, dilde şişkinlik hissi sıkça karşılaşılan şikayetler arasındadır. Temporomandibular eklem çevresindeki sinirlerin irritasyonu, eklem ve kemikteki dejenerasyona bağlı gelişen komplikasyonlardır. Sinüslerin duyarlı olması, duyu bozukluğu da karşılaşılan semptomlardandır.
Temporomandibular eklem disfonksiyonu olan hastalarda antiinflamatuar, analjezik ilaçlar, splint, egzersiz ve fizik tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Temporomandibular eklem disfonksiyonun sahip olduğu patolojiye göre öncelikle fizik tedavi ile takip edilmelidir. Uygulanan tedavinin amacı ağrıyı azaltmak, açığa çıkan şikayetleri azaltmak ve ortadan kaldırmak, yanlış yük dağılımını ortadan kaldırmak ve kişiyi normal günlük hayata döndürmektir. Kas spazmının azaltılıp, doku esnekliğinin arttırılması için çeşitli manuel terapi teknikleri kullanılmaktadır.