Scapulatorasik Bursit Nedir?
Skapulotorasik Bursit nadir görülen ve genelde çok bilinmeyen bir klinik tablodur. Skapulotorasik bölgede takılma ve yumuşak doku yani bursada lezyon olması sonucunda açığa çıkmaktadır. Kürek kemiğinin göğüs kafesi üzerindeki hareketinin bu sebeplerden anormal olması ‘’snapping scapula’’nın gelişmesine neden olur.
Skapula(kürek kemiği) omuz eklemlerinin hareketini ve stabilitesini(sağlamlığını) sağlayan ve birçok kasın yapıştığı üçgen biçimli bir kemiktir. Kolun stabilizasyonu ve omuz eklemini yukarı kaldırma hareketi sırasında hareketin düzgün yapılması açısından oldukça önemlidir.
Skapulotorasik bursitin, travma veya yaralanma hikayesinden çok, tekrarlayıcı baş üstü aktiviteler içeren spora bağlı olduğu görülmüştür. Yüzme, jimnastik veya ağırlık kaldırma en çok rastlanan sporlardandır. Hasta kolda uyuşma ve karıncalanmayla birlikte omuz ve boyunda ağrı tarif eder.
Skapulotorasik bursitin sık görülen semptomları şu şekildedir; kürek kemiğinin iç tarafında hassasiyet, aktif veya pasif omuz hareketi sırasında eklemde takılma, kaslarda atrofi(küçülme) ve zayıflıktır. Skapulotoasik bursit kemik anormalliğine ve yumuşak dokudaki anomalilere bağlı oluşmaktadır.
Skapulotorasik bursit anormal harekete bağlı olarak sinir yaralanması, kasların aşırı kullanımı ve kaslar arasındaki dengesiz çalışmaya bağlı olarak kürek kemiğinin hareketinin kontrolünde bozulmalara sebep olur. Kürek kemiği hareketinin bozulmasına skapular diskinezi adı verilmektedir.
Skapulotorasik bursit tedavisinde sıklıkla konservatif tedavi tercih edilmektedir. İnflamasyon ve ağrı azaltan modalitelerle birlikte, kürek kemiği çevresi ve omuz kaslarının kuvvetlendirilmesi önemlidir. Skapula hareketinin ve pozisyonunun düzeltilmesi sağlanmalıdır.