İliotibial Bant Friksiyon Sendromu Nedir?
İliotibial bant; kalçanın dış kısmındaki kaslardan başlayan, bacağın dış yanından devam eden, dizin dış kısmından geçerek, dizin altında dış kısmında bulunan tibia adı verilen kemiğe yapışan konnektif doku tabakasıdır. İliotibial bandın görevi dizin dış kısmının stabilizasyonunu sağlamaktır.
Tekrarlı diz bükülmesi ile yapılan; koşu, bisiklet sürmek ve uzun mesafelerde yürümek gibi aktivitelerden kaynaklanan bir yaralanma olan İliotibial Bant Friksiyon Sendromu; dizin dış kısmında rahatsız edici bir ağrı olarak tanımlanabilir. İliotibial Bant Friksiyon Sendromu’nda sorun iliotibial bandın dizin yanından geçtiği yerdeki sürtünmeden kaynaklanmaktadır. Bu sürtünme sonucu dizin dış kısmında ağrı ve enflamasyon oluşur. İliotibial Bant Friksiyon Sendromu bir overuse yani aşırı kullanım yaralanmasıdır, bandın devamlı kemiğe sürtünmesi irritasyona neden olur.
İliotibial Bant Friksiyon Sendromu’nda semptomlar çoğunlukla dizin dış kısmında ağrı, yokuş aşağı inerken ve koşarken ağrı şeklindedir. İliotibial Bant Friksiyon Sendromu genellikle tedavi ile düzelir, cerrahiye gerek yoktur.
İliotibial Bant Friksiyon Sendromu’nun pek çok nedeni vardır. Bunlar;
1.Doğru antrenman tekniklerini kullanamama
- Soğuma ve ısınmaya yeteri kadar zaman ayırmamak
- Kişinin kapasitesinin üzerinde bir antrenman programı yapıyor olması
- Çalışma programları arasında yeterli dinlenme süresinin olmaması
- Yıpranmış spor ayakkabısı kullanımı
2. Uygun olmayan zeminlerde koşma veya antrenman
- Yokuş aşağı koşma
- Sadece yolun bir tarafında koşmak. Yollar kaldırıma doğru eğim gösterdiğinden, dış ayağınız daha alçakta kalır bu da vücüdun bir tarafa doğru eğilmesine neden olur.
- Düzgün olmayan yüzeylerde antrenman yapılması
3. Bazı fiziksel koşullar : Bazı vücut özellikleri İliotibial Bant Friksiyon Sendromu’na zemin hazırlar.
- Diz artriti
- Çarpık bacaklar
- Bir bacağın diğerine göre kısa olması
- Yürürken veya koşarsan ayağın veya ayak bileğinin içeriye doğru dönüyor olması
- Karın ve kalça kaslarının zayıf olması