Aşil Tendonu Yaralanması
Aşil tendonu baldır bölgesinde bulunan gastrocnemius ve soleus kaslarının topuğa ulaşmadan önce birleşmesi sonucu tendon olarak topuk bölgesine yapışan sert fibröz bir yapıdır. Aşil tendonu vücutta ki en güçlü ve büyük tendondur. Görevi gastrocnemius ve soleus (calf) kasları çalıştığında topuğu yukarı kaldırmaktır. Bu da bize yürürken, koşarken, atlama, zıplama hareketlerimizde kolaylık sağlar. Aşil tendonu güçlü olmasına rağmen kan dolaşımının az olması ve vücudun yükünü ayaklara taşıdığından dolayı (tendona daha fazla yük bindiğinden) yaralanmalara açıktır. Özellikle sporcularda oluşan bir yaralanma olarak gözükse de herkeste görülebilir.
Aşil tendonu yaralanması farklı seviyelerde ve isimlerde adlandırılır. Basit bir yaralanma müdahale edilmez ise kısmi ya da tam yırtığa kadar gidebilir. Yaralanma nedenleri arasında:
· Düzgün ısınma periyodunu tamamlamadan egzersiz yapmak
· Tekrarlanan egzersiz veya fiziksel aktivite sırasında calf kaslarının zorlanması
· Hızlı durma ve yön değişikliği gerektiren tenis, futbol, basketbol gibi sporlar yapmak
· Kas kuvveti yetersiz olduğu halde vücuda fazla yük bindirmek, aşırı yürümek
· Uygun olmayan, kişiyi rahatsız eden ayakkabılar
· Uzun süreli topuklu ayakkabı giymek
· Tendona direk olarak gelen darbeler
· Aşil tendonu yaşla zayıfladığı için dayanıksız hale gelir
Yaralanma belirtileri arasında ağrı, hassasiyet ve ödem vardır daha ciddi veya kopan vakalarda yaralanma anında bir ses duyulabilir. Özellikle parmak ucuna kalkmakta ve ayak bileğini kendine çekme hareketlerinde ağrı hissedilir. Tedavisinde hafif vakalarda buz, dinlendirme, ilaçlar, elastik bandaj uygulamaları yapılırken ağrıyı kontrol altına aldıktan sonra düzgün bir şekilde egzersizler ile aşil tendonuna kadameli yük bindirerek çalıştırmak gerekmektedir.
Aşil tendonu güçlü bir yapı olduğu için kısmi zedelenmeler, yaralanmalar olmakla birlikte kolay yırtılabilen bir yapı değildir. Ancak yırtıldığı zamanda bir o kadarda zor iyileşen bir yapıdır. Cerrahi süreci takiben 6 ay sonra sporcular antremanlara başlayabilmektedir. Birçok ünlü futbolcu aşil tendonu yaralanmasıyla karşı karşıya kalmıştır. Rehabilitasyon sürecinin de iyi geçmesiyle birlikte eski formlarında spor hayatlarını sürdürebilmişlerdir. Fakat dünyanın en önemli basketbolcularından birisi olan Kobe Bryant yaşadığı aşil tendonu sakatlığından sonra sahalara geri dönse de eski formunu yakalayamayıp emekli olmak zorunda kalmıştır. Aşil tendonu dikkat edilmesi gereken yoksa kişinin ilerideki yaşamını etkileyecek problemlere neden olabilecek bir yapıdır.