Baker Kist Nedir?
Baker kisti diz arkasında bulunan içi sıvı dolu yumru şekilde olan bir kabarıntı, çıkıntı olarak ifade edilebilir. ‘Popliteal kist’ olarak ta adlandırılır. Aşırı artmış olan eklem sıvısı küçük doku keselerinden birine itildiği zaman baker kisti oluşur. Genellikle artmış eklem sıvısı Osteoartrit ya da Romatoid artrit gibi hastalıklarda oluşur.
Baker kist genel olarak kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Özellikle 40 yaş üstü kişilerde görülmekle birlikte çocuklarda dahil olmak üzere her yaş grubunda görülebilir.
Baker kist genelde ağrıya neden olmaz fakat aksi durumlarda görülebilir. Semptomlar; dizde oluşan gerginlik veya sertlik, diz arkasında özellikle gastrocnemius ve soleus kaslarında ağrı, diz düz uzatıldığında rahatsızlık hissi, sıvının aşağıya akmasından kaynaklanan alt bölgelerde şişlik oluşabilir.
Tedavisi için hiçbir belirti vermeyen kistler için genelde bir şey yapmaya gerek kalmadan ortadan kaybolurlar. Onun dışında ağrı kesiciler, buz uygulamaları, şişlik için yapılan bandajlar semptomları azaltabilirler. Fizik tedavi uygulamaları genel olarak problemi çözmeye yöneliktir ve hareket kısıtlılıklarının tedavisi ve aynı zamanda kasların güçlendirilmesi tedaviyi oluşturur. Enjeksiyonlar ile birlikte fazla olan eklem sıvısı çekilebilir. Baker kistin tedavisinde ki en önemli nokta altta yatan ciddi bir patolojinin olup olmamasıdır. Ciddi bir tümör, anevrizma gibi durumlar ile de kişiler karşı karşıya kalabilir.
Detaylı bir inceleme yapıldıktan sonra tedavi olumlu sonuçlar vermektedir. Önemli olan altta yatan bir patolojinin olup olmamasıdır.